ext3 İçin Performans Arttırıcı İnce Ayarlar

Linux ext3 dosya sistemi için performans arttırıcı bazı ufak tefek ayarlar varmış. Bunları yapmak ne kadar iyi gelir bilmiyorum ama denemekte fayda var. Muhtemelen gözle görülür bir performans artışı sağlamayacağı kesin ama olsun yine de uzun işlemlerde fark yaratabilir.

 

Not: Bu işlemleri sadece “ext3” dosya sisteminde yapınız, diğer dosya sistemlerinde veri kaybına sebep olma riski çok yüksektir. 

 

Dikkat : Aşağıdaki işlemleri çok dikkatli yapınız.  Eksik ya da yanlış yapacağınız bir işlem sisteminizin tamamen çökmesine sebep olabilir. Oluşabilecek hertürlü hasar ve ya zaiyattan ben hiçbir şekilde sorumlu değilim. Bütün sorumluluğu üzerinize alıyorsanız bu işlemleri yapın. Sonradan gelip senin yüzünden sistemim çöktü diye bik bik yapmayın bana.

 İlk iş olarak fstab klasöründe bulunan root bölümünün mount işlemi için kullanılan satıra bir iki ekstra parametre ekleyeceğiz. Bunun için öncelikle bir konsol açıp “root” haklarına sahip olmalısınız.

 

user@linux:~$ sudo -s

password:

root@linux:~# _

 

Sonraki adım olarak “/etc” klasörü altındaki “fstab” dosyamızın “/” mount point satırına koyu karakterlerle yazılmış olan parametreleri ekliyoruz, ama öncesinde bu dosyanın bir kopyasını alıp çıkacak sorunlara karşı önlem alalım:

 

root@linux:~# cp /etc/fstab /etc/fstab.orjinal

root@linux:~# nano /etc/fstab

 

# /dev/hd??
UUID=981b850f-1eab-49b6-b10b-d1030ecd0d43 / ext3 defaults,errors=remount-ro,noatime,data=writeback 0 1

 

Eklediğimiz bu parametrelerden sonra dosyayı “ctrl+x” ile saklayıp çıkıyoruz.

 

Aynı şekilde bir de genelde standar boot loader olarak kullanılan “grub” için de yapacağız. Bunun için grub boot loaderın önyükleme için kullandığı “menu.lst” dosyasındaki iki satırı bulup sonuna ekleme yapacağız. Öncelikle dosyamızı açmadan önce bir kopyasını alalım.

 

root@linux:~# cp /boot/grub/menu.lst /boot/grub/menu.lst.orjinal

root@linux:~# nano /boot/grub/menu.lst

 

Şimdi şu satırın : “# defoptions=quiet splash”

Ve şu satırın : “# altoptions=(recovery mode) single”

sonuna “rootflags=data=writeback” ekliyoruz.

 

# defoptions=quiet splash root=data=writeback

 

# altoptions=(recovery mode) single root=data=writeback

 

Yapılan bu değişiklikleri de “ctrl+x” tuş kombinasyonu ile saklayıp çıkıyoruz. Bu işlemden sonra yapacağınız ilk restartta değişiklikler uygulanacaktır.

 

Ancak restart yapmayı beklemeden değişikliklerin etkinleşmesini istiyorsanız aşağıdaki komutu konsolda çalıştırmanız yeterli olacaktır.

 

root@linux:~# tune2fs -o journal_data_writeback /dev/hd??

Etiketler:  , ,